Tymián obecný - nať řezaná - Thymus vulgaris - Herba thymi vulgaris
Rozmarýn lékařský - list celý - Rosmarinus officinalis - Herba rosmarini
Dobromysl obecná, oregáno - nať nařezaná - Origanum vulgare - Herba origani vulgaris
Mateřídouška úzkolistá - nať nařezaná - Thymus serpyllum - Herba thymi serpylli
Bedrník anýz - plod - Pimpinella anisum - Fructus anisi
Badyán pravý, badyán - plod celý - Illicium verum - Illici veri fructus
Bazalka pravá - nať nařezaná - Ocimum basilicum - Herba basilici
Vavřín vznešený, bobkový list - list celý - Laurus nobilis - Folium lauris nobilis tot.
Medvědí česnek - list celý - Allium ursinum - Herba allii ursini
Pimentovník pravý, nové koření - plod celý - Pimenta officinalis - Semen pimentae
Pepřovník černý, černý pepř - celý - Piper nigrum - Fructus piperi
Pepř růžový - plod celý - Schinus molle - Fructus piperi
Pepřovník černý, zelený pepř - celý - Piper nigrum - Fructus piperi
Rozmarýn lékařský - list nařezaný - Rosmarinus officinalis - Folium rosmarini
Šalvěj lékařská - nať nařezaná - Salvia officinalis - Herba salviae
Tymián obecný - list celý - Thymus vulgaris - Folium thymi vulgaris
Bazalka pravá - list nařezaný - Ocimum basilicum - Folium basilici
Majoránka zahradní - list nařezaný - Origanum majorana-folum cs
Vanilovník plocholistý, vanilkový lusk - plod celý - Vanilla planifolia - Fructus vanillae
Saturejka zahradní, čubrica - nať řezaná - Satureja hortensis - Herba saturejae
Saturejka horská - nať řezaná - Satureja hortensis - Herba saturejae montana
Oregano řecké - nařezané - Origanum heracleoticum
Oregáno, Dobromysl obecná - list nařezaný - Origanum vulgare - Herba origani
Zázvorovník lékařský, zázvor - kořen nařezaný - Zingiber officinale - Radix zingiberis
Druhy koření:
Mezi některé běžné koření patří mimo jiné skořice, kmín, zázvor, paprika, kurkuma a pepř. Každý pepř má svůj vlastní jedinečný chuťový profil a dá se použít různými způsoby. Například skořice se běžně používá při pečení a dodává jídlům teplou, sladkou chuť, zatímco kmín se často používá ve slaných jídlech a dodává oříškovou, zemitou chuť.
Kromě kulinářského využití se koření již tisíciletí používá v tradiční medicíně a přírodním léčitelství. Zjistilo se, že mnohá koření mají zdravotní výhody, například zmírňují záněty, zlepšují trávení a posilují imunitní systém.
Použití:
Při používání koření je důležité je správně skladovat, aby si zachovalo svoji čerstvost a chuť. Koření by se mělo skladovat na chladném a suchém místě mimo sluneční záření a vlhkost. Mletý pepř by se měl použít do šesti měsíců až jednoho roku, zatímco celý pepř může trvat až dva roky.
Nejoblíbenější značku koření, kterou naleznete u nás je Sonnentor. V naší nabídce naleznete zejména Bio koření a ekologické produkty.