Historie růžového oleje 2
Výroba ružového oleje
Destilace
Bulharský výrobce růžového oleje vynalézá metodu dvojité destilace a přidává do výrobního procesu několik vylepšení. Tím se nejen zvyšuje množství vyrobeného růžového oleje, ale zachovávají se jeho fantastické vlastnosti a jemná vůně, která postupně vytlačuje kašmírskou a arabskou růžovou vodu a růžový olej. Množství vyrobeného růžového oleje se měří ve speciální jednotce - 1 muskal. 1 muskal růžového oleje = 4,9844 g, tj. přibližně 5 gramů. Protože je růžový olej velmi drahý, vyrábějí se menší balení po 1,2,3 nebo 5 gramech.
Počátek výroby bulharského růžového oleje je poprvé doložen v roce 1800 ve městě Klisura. U tekoucího vodního zdroje byl postaven giulpan (neboli palírna). Zpracování růžového květu probíhá v malých měděných nádobách, které jsou instalovány pod návěsy. Získaný růžový olej se skladuje ve speciálních měděných nádobách.
pokračování příště....